Куркумата съдържа антиоксидантни вещества, които имат свойството да подмладяват организма и да предотвратяват натрупването на плаки по стените на кръвоносните съдове. Това е твърдение на френски учени, които си поставили за цел да разберат какво въздействие има тази подправка върху сърдечносъдовата система на генетично ниво. Изследователите от франция изучавали действието на два естествени антиоксиданта - хесперидин и куркумин, и установили, че при консумация на куркума 6 продължение на минимум 4 месеца мастните натрупвания в организма намаляват с 26%, включително и тези, които водят да запушване на кръвоносните съдове. Освен това учените разбрали, че подправката има свойството да стимулира 1820 гена, отговорни за стабилността на имунната система при човека, за образуването на левкоцити, за стабилизиране на кръвното налягане и др.