Да бъдем реалисти - няма как да живеем под похлупак и звуковете на модерния живот да ни подминат. В нашите възможности обаче е да следим за звуковата среда, която се намира непосредствено около нас, и да предпазим ушите си от най-вредните елементи в нея.

Абсолютната тишина не съществува в природата. Шумът е необходим, защото ни информира или ни предупреждава за опасности. Но когато надхвърли границите на поносимостта, той може да увреди ухото, което представлява фин и крехък орган, а оттам да нанесе поражения на целия организъм.

Звукът преминава от външното към вътрешното ухо. При раждането на човека вътрешното ухо съдържа от 10 000 до 20 000 клетки, снабдени с реснички, реагиращи на звука. С възрастта ние губим известна част от тези клетки, като силните шумове благоприятстват този процес.

Слухът може да пострада внезапно от един брутален звук от 110 децибела, както и постепенно да бъде съсипван от продължително излагане на шумове, надхвърлящи 85 децибела. Танците с часове пред силните тонколони могат да доведат до тежки щети, защото степента на травмата зависи не само от силата, но и от продължителността на звуковото влияние. Ако след дълга нощ в дискотеката ушите ви са заглъхнали, Не се колебайте да се консултирате със спесиалист.

Повечето смущаващи симптоми изчезват, след като дадем почивка на ушите си, но ако звуковата агресия се повтаря периодично, рискът е постепенно намаляване на слуха. Контролирайте състоянието му при първите смущения, които почувствате - свистене, бучене или силна непоносимост към определени шумове. Болестите на ухото се третират с ефикасни лекарства, но за съжаление някои от тях не могат да бъдат излекувани.