Пробиотичните лактобацили играят важна роля за балансираното хранене на човека, оказват благоприятен ефект върху редица заболявания и подобряват храносмилането. Полезното действие на пробиотиците е много широко, те:
• подобряват смилаемост-та на млечните продукти и другите протеини
• стимулират абсорби-рането на лактозата при хора, които не могат да я усвоят
• подпомагат цялостното храносмилане и потискат развитието на болестот-ворни микроорганизми в храносмилателната система
• потискат гнилостните процеси в стомаха и червата, предотвратяват липсата на витамин В и подпомагат организма по време на прием на антибиотици
• намаляват риска от болести на стомаха и лекуват диария
• ограничават появата на вагинални инфекции
• стимулират имунната система и имат антиканцерогенен (противораков) ефект
• спомагат лекуването на дихателни инфекции - астма, кожни екземи
• намаляват риска от алергии
• спомагат за понижаване на нивата на „лошия" холестерол.
Пробиотиците се предлагат като хранителни добавки под формата на хапчета, капсули или течности. Добавянето на пробиотици към храната е един естествен начин за запазване на доброто здраве. Те спомагат да се преодолее разстройващият ефект на диетите за храносмилателната ни система, на психичния стрес и заобикалящата ни замърсена среда.