Балсамът за устни  предизвиква зависимостКак възниква зависимостта:
При жените тя е много по-голяма, отколкото при мъжете. Те започват да се грижат за устните си още като тийнейджърки, защото красивата уста трябва да е винаги нежна и предизвикателна. Тъй като кожата на устните е много фина и не произвежда сама предпазващ слой, тя е склонна към изсушаване от студа, горещината, вятъра или когато често навлажняваме устните с език. Ако сме свикнали да мажем устните непрекъснато с балсам, направо се изнервяме, когато нямаме флаконче в ръката.

Какво се случва в организма:
Балсамът за устни прави един тънък мазен филм върху тях и това ги предпазва от загуба на влажност. Чувството за мекота и гладкост така започва да ни харесва, че след известно време ние не можем вече да понасяме естествената сухота на устните. А повечето субстанции в балсамите като аромати, цветове и консерванти допълнително изсушават устата. Според направен екологичен тест, когато имаме нужда, е най-добре да използваме балсам, който не съдържа петролни продукти и вредни химически вещества за защита от UV лъчите. По-добре е да е с естествени вещества и защита от UV като цинков оксид например.

Как да го превъзмогнем:
Не бива постоянно да си мажем устните с балсам. Но ако искаме да се освободим от тази зависимост, ще трябва да се научим да се примиряваме с чувството на естествено сухите устни и да не ги навлажняваме непрекъснато с език. Ако устните ни са наистина много сухи и напукани, тогава е добре да използваме натурални мазила без примеси - тънко нанесените мед или извара също омекотяват добре устата.