Пектинът, който се съдържа в плодовете и зеленчуците, е желатиноподобен и има големи абсорбционни свойства (той набъбва, защото попива вода). При консумация на сурови ябълки, круши и моркови зъбите, венците и лигавицата на устната кухина се почистват по естествен начин.

Многото изброени качества на пектина се препоръчват при дислипидемии, т.е. увеличен общ холестерол, увеличен „лош" холестерол и увеличени триглицериди в кръвта, включва се в диетите, наложени от затлъстяване, стомашно-чревни нарушения и диабет. Използва се за профилактика при атеросклерозата, сърдечносъдовите и мозъчносъдовите заболявания, при образуване на жлъчни камъни, като количествата за прием трябва да се консултират непременно със специалист диетолог. Големи количества пектин се съдържат в плодовете - ябълки, дюли, сливи, ягоди, цитруси, в зеленчуците - зеле, домати, чушки, салати, червено цвекло, магданоз, в пълнозърнестото брашно, триците, различни семена. При необходимост от по-големи дози е най-добре да се взима пектин на прах или на капсули като хранителна добавка, но не бива да се приема самоволно, а при препоръка от лекар, и също така не в големи количества, защото може да се стигне до обезводняване на организма и до дефицит на някои минерални соли.