Да дезинфекцирате играчките със специален препарат или изваряване. Ако играчките са меки, с указание „за деца до 6-месечна възраст" и са били купени в специализиран детски магазин, те трябва само да бъдат изпрани (може и в пералня, ако е упомената такава възможност) с детски прах за пране. След като изсъхнат, могат да се изгладят с гореща ютия, т.е. манипулациите са същите като с дрехите на бебето. Пластмасовите играчки можете да измиете с гореща вода и детски сапун, като изплакнете обилно. Дори и да останат някакви микроби, те ще са само „тренировка" за имунитета на бебето.

Ако детето е здраво, няма такава необходимост. Достатъчно е да изперете бельото с детски прах за пране и да го изгладите. Необходимост от пране или изваряване при 90° С има само тогава, когато детето страда от чревна инфекция или глисти.
- ако детето я е изпуснало. Така не само че няма да се избавите от микробите, но и ще „споделите" патогенната микрофлора от собствената си устна кухина с детето.

- Да ядете от една чиния (или прибор) с детето, особено ако не е навършило една година. Чрез слюнката се предават не само респираторните заболявания, но и патогенна микрофлора - като стафилококите например.

- Да храните бебето навън. Там няма условия за измиване на ръцете на мъничето, а те най-вероятно вече са замърсени.

- Да се паникьосвате, ако детето е сдъвкало лист от растение или глътнало вода от ваната. Това също е само тренинг за имунитета.