Ако можехме да ходим непрекъснато боси, нямаше да имаме мазоли, изкривени пръсти, наранена кожа около ръба на новата обувка.... Тези болежки на цивилизацията за щастие не са фатални.

5 най-често срещани оплаквания

Имате мазоли
Това удебеляване на кожата на базата на каротина се дължи на непрекъснатото триене в обувката. То се появява най-често по пръстите на краката, особено на втория и последния. Избягвайте тесните обувки. Уместна може да се окаже и употребата на предпазни пластири.

Какво е решението:
Най-добре е да оставите мазолите си в ръцете на педикюриста. Достатъчен е само един сеанс. Няма да усетите болка. В аптеката можете да си купите продукти против мазоли и сами да се справите с проблема. Те обаче не се препоръчват при диабетици, тъй като могат да засегнат съседна тъкан.

Имате кожни удебеления по долната част на ходилото
Тези болезнени кожни натрупвания обикновено се дължат на лошо разпределение на тежеста на тялото. Болките се появяват при ходене и понякога са доста силни.

Какво е решението
Педикюристът отново е вашият най-добър помощник. Той ще прецени също дали става дума за удебеления или за кокоши трън, който има вирусен характер. Носенето на стелки е препоръчително, за да се избегне повторното формиране на удебеления.

Бързо износвате обувките си
Износването на подметката е нормално, но то трябва да става бавно и главно в задната дясна част. Ако се появява на други места по подметката, значи се касае за неправилно локализиран натиск. Това може да доведе до болки не само в ходилото, но и в гърба и коленете.

Какво е решението
Ако ви боли гърбът и не можете да намерите обяснение за този проблем, консултирайте се с ортопед, който ще ви препоръча подходящи стелки. Те ще коригират неправилното разпределение на тежестта върху ходилото.

Боли ви петата
Често причината е тендинит. Това възпаление на сухожилието може от своя страна да е свързано с наличието на костно образувание в петата.

Какво е решението
(Специалистът, от когото се нуждаете, е ревматологът. Той ще предприеме инфилтрации (инжектиране на специален продукт) в болезненото място. Резултатът понякога е отличен, друг път разочарова. Могат да помогнат също сеансите при кинезитера-певта, както и подходящи ортопедични стелки.

Боли ви сводът на ходилото
С годините плътността на мастната кожна тъкан намалява и това улеснява деформацията на свода. Но причината за болка на това място може да е и носенето на високи, тесни обувки. В края на крачката тежестта остава само върху едното ходило, което би трябвало свободно да може да се разшири на по-голяма основа, а тясната обувка го възпрепятства. Получава се ударна вълна в предната част на ходилото, която предизвиква болка.

Какво е решението
Избягвайте високите токчета и използвайте удобна стелка за предната част на ходилото, която да омекоти натиска. Ако това не е достатъчно, консултирайте се с ортопед и ревматолог. Като превенция се препоръчва дългото ходене пеша с удобни обувки и избягването на излишни килограми след 40-годиш-на възраст.