Натурален или синтетичен, вита мин Е е мощен антиоксидант, който .забавя стареенето. Но той има и други добродетели...

Витамин Е се съдържа в растител ните масла (от житни кълнове, орехово), в жълтъка на яйцето и в по-малки количества в плодовете и зе ленчуците. Той ни предпазва от вредното действие на свободните радикали, произ ведени от нашите физиологични реакции или предизвикани от ултравиолетовото излъчване, цигарите и замърсяването на въздуха.
Като съставка на козметичните кремове витамин Е забавя стареенето на кожата. Този ефект се подсилва при комбинира нето му с витамин С и селен. Употребява се както естествен, така и синтетичен. В натурално състояние той се усвоява по-лесно от кожата, но ако в състава на вашия крем пише „витамин Е", най-често става дума за синтетичната му форма.

Като антиоксидант витамин Е пред пазва клетъчните мембрани, състоящи се от полиненаситени мастни киселини-като ги прави по-устойчиви на окисля ването.
Противовъзпалителният ефект витамин Е води до спадане на отоцит чрез блокиране на някои ензими.
Предпазната му роля спрямо ултрави олетовите лъчи е добре позната - бога тият на витамин Е крем, нанесен преди излагане на слънце, намалява опасност та от формиране на бръчки и кожни ту мори.
Витамин Е овлажнява кожата, като подсилва „кожната бариера" с хидроли-пиден пласт.
Стимулира микрокръвообращението чрез укрепване на съдовите мембрани.