Вирусите на настинката днес са по-агресивни, от колкото едно Време
Нашият противник не е станал по-силен, напротив, ние сме станали по-слаби. Живеем в затворени, добре отоплявани помещения и затова всяка най-малка промяна във времето ни поваля.

Заради климатика В самолета хванах вирус
Съвременните климатични инсталации имат много добри филтри, които изключват този начин на заразяване. Вярно е обаче, че с климатика в самолета понякога става твърде студено. Затова не е лошо, когато пътувате, да вземете със себе си и един по-дебел пуловер. Освен това пийте много течности, тъй като въздухът от климатичната инсталация изсушава лигавицата и тогава вирусите на настинката могат да проникнат по-лесно.

При мен вирусите на хремата нямат никакъв шанс, защото цяла година взимам билкови продукти за укрепване на имунната система
Взимането на билкови екстракти или на ехинацея например може действително да подсили имунната ви система, но след като вече сте хванали настинка. В никакъв случай не трябва да се взимат превантивно такива препарати продължително време.

Ако държа плътно ръка пред носа u устата си, когато кихам, няма да заразя никого
Причинителите на заразата могат да летят на разстояние до 5 м, когато кихаме. И достатъчно много вируси успяват да се изплъзнат от ръката ни. Най-доброто решение е да кихаме в хартиена кърпичка и да я изхвърлим след това. Дори и да сме здрави, пак трябва да мием ръцете си по няколко пъти на ден, това намалява рискът да се заразим.

Вчера беше студено, а днес е с 10 градуса no-топло - така човек може да се простуди най-бързо
Обикновено забелязваме разликите в температурата късно и сутрин излизаме с дебел пуловер, или обратното, твърде тънко облечени. Когато времето е топло, ние се потим, събличаме горните дрехи и не забелязваме как настиваме. Какво може да ни помогне? Трябва да тренираме да регулираме температурата на тялото. Това става например, като ходим на сауна редовно.

Който пие редовно витамин С, не се разболява
Дори да взимаме оптималната доза витамин С дневно, пак може да се разболеем. Това, което е вярно, е, че ако пием редовно витамин С, времетраенето на заболяването може да се съкрати.

Ако u през зимата спя на отворени прозорци, ще боледувам по-рядко
Да се СПИ в леденостудена стая не води до закаляване. Медицински изследвания доказват, че е добре да се спи на по-хладно, но ако температурата на стаята е под 18 градуса, това е стрес за тялото.

Не се учудвам, че имам хрема, след като непрекъснато съм в стрес
Стресът сам по себе си не намалява съпротивителните ни сили. Извънредните обстоятелства дори могат да засилят имунната ни система - както се случва например при парашутни скокове. По време на скок в организма се произвеждат 300 процента повече клетки - убийци на вирусите в кръвта. Но по друг начин ни влияят отрицателните натоварвания, които покачват нивото на кортизол в организма и по този начин намаляват съпротивителните му сили. Улесняват разболяването и навиците, които обикновено съпровождат стреса - цигарите, алкохолът, недостатъчният сън и нездравословното хранене.