Както вече споменахме, кожата наред с другите органи участва във всички видове обмяна на веществата в организма - водната, минералната, азотната, въглеродната, витаминната. Тя заема специално място във водната обмяна, тъй като е второто най-голямо хранилище (след мускулите), в което се събира вода.
Витаминната обмяна също играе голяма роля за жизнената дейност на кожата. Недостигът на витамин А (съдържа се в най-големи количества в рибеното масло, кравето масло, млякото, черния дроб, морковите, тиквата) се отразява върху работата на мастните жлези, пигментообразуването, формирането на роговия слой. Кожата става тъмна, суха, груба, лющи се и се пука. Появата на акне, напукване в ъглите на устата, себорея, копривна треска, чупливост на ноктите и косите също е свързана до голяма степен с недостига на този витамин.

Витамин С се препоръчва при отпусната кожа, акне, лунички, заболявания на косата, дерматози. След прилагането му състоянието на кожата се подобрява. Витамин С оказва положителен ефект против стареенето на кожата. Недостигът на витамин С засилва пигментацията. Източници на този витамин са основно зеленчуците и плодовете - тиквички, зеле, пресен лук, магданоз, цвекло, домати, репички, чесън, копър, портокали, лимони, грозде, вишни, ягоди, френско грозде, касис, ябълки, шипки, жълт кантарион, коприва, глухарче и др.

Витамин Е, особено в съчетание с витамин А, се прилага при вяла, отпусната кожа, себорея, акне, дерматози. Богати на този витамин са бананите, вишните, касисът, лукът, морковите, магданозът. Има го и в много растителни масла - царевично, слънчогледово и др.
Витамините Н, К, Р, РР са от растителен произход и са необходими на кожата за храненето на клетките й, за заздравяването на наранената й повърхност и за предотвратяване на сбръчкването и отпускането й. Кожата се нуждае и от витамините от групата В (В1, В2, ВЗ, В6 и В12).


реклами