Как възниква зависимостта:
Понякога неустоимото желание да дъвчем дъвка възниква като заместителна реакция - например по време на някоя диета или ако спрем цигарите. Или пък просто дъвчем под въздействието на стреса или от скука.

Какво се случва в организма:
Дъвченето успокоява. Първо, защото нормално това е сигнал за организма да очаква полезни хранителни вещества да попаднат в него, второ, защото чрез дъвчещите челюсти се преодолява буквално агресията, като я „предъвкваме". Изследване, направено в Германия, твърди, че „Който дъвче дъвка, на състезателен тест може да постигне около 30% по-високи резултати, тъй като мозъкът му се кръвоснабдява по-добре. Но има и вреди от дъвката: тези, които съдържат захар, са опасни за зъбите, а от друга страна, заместителите на захарта действат като слабително средство. Иначе да се дъвче дъвка е безобидна зависимост.

Как да го превъзмогнем:
Когато сме в стрес, е най-добре да направим релаксиращи упражнения за мускулите или пък да се опитаме да дъвчем само „наужким" (без дъвка в устата), за да отпуснем челюстите. И да се храним редовно и по-често, за да избегнем непрекъснатата нужда да дъвчем.