Пробиотиците са живи микробни хранителни добавки. Те влияят благотворно на нашия организъм, като подобряват и оздравяват неговия микробен баланс. Едни от най-известните са млечно-киселите бактерии и бифидо бактериите, които се използват при производството на кисело мляко и други млечни произведения. Според изследователите проби-отиците не са токсични, съхраняват се и оцеляват при преминаване през стомаха и тънките черва.

В червата те произвеждат жизненоважни ензими и клетъчни биопродукти. Те могат да се използват за предпазване от диария и за подобряване на лак-тозната нетолерантност (непоносимостта към лактоза). Трите най-известни и най-полезни пробиотици са: лактобацилус ацидо-филус, бифидобактериум бифидум и лактобацилус булгарикус. Това са „приятелски" бактерии, които подобряват жизнеността и съставляват около 98% от чревната фрлора.