Международно проучване изнесе учудващи данни за разпространението на уринотерапията: 2 милиона японци, 1 милион холандци и 5 милиона германци се лекуват със собствената си урина! Към тях се присъединяват все повече любители на този странен метод от Италия, Испания и Франция.

Разбира се, тази терапия не е от вчера. В древни Индия и Египет човешката и животинската урина са били широко използвани. Разпространени били и различни вярвания, които днес предизвикват усмивка: проверяване дали една девойка е девствена по цвета на урината й или лечение на женското безплодие с урина от евнуси, в което е вярвал дори Плиний Стари. Големият лекар Амброаз Паре, баща на съвременната хирургия, е препоръчвал урината За дезинфектиране и зарастване на рани. това винаги е било добре известно на моряци и алпинисти за лечение на наранена кожа. Науката отдавна е обяснила този ефект на урината, която при излизането си от уретъра е стерилна, кисела и бактерицидна.

През 19-и век, по времето на Пастьор, урината от кобила била включвана в
състава на серуми и ваксини. Легенди се разказват за войници, изгубени в пустинята, които успявали да останат живи, само защото пиели собствената си урина. Всъщност животът им се удължавал само с няколко дни, тъй като урината ставала все по-концентрирана и токсична.

Урината не е панацея, твърдят лекарите, макар и да не отричат, че тя може да замени много лекарства. Чрез нея се изхвърлят различни биологични „боклуци", филтрирани преди това от бъбреците, но това не й пречи да е богата на ценни вещества като минерални соли, различни киселини, хормони, витамини, ензими. Въпросът е може ли да се пие или не. Поглъщането през устата, приемано така драматично от нормалното човешко съзнание, всъщност просто я прекарва още веднъж през организма. Холандският лекар Коен ван дер Кроон, голям привърженик и популяризатор на уринотерапията, смята, че при повторното й усвояване от организма тя може да окаже силно благотворно влияние върху храносмилателната система. Освен това съдържащата се в нея аминокиселина глутамин подсилва имунната система, а креатининът има противоракови свойства.
Ефикасността на някои съставки на урината се потвърждава от лабораторни изследвания. Ензимътурокиназа дава добри резултати при преодоляване на артериални тромбози, а хормонът гонадотропин е надеждно средство за лечение на безплодие, закъснял пубертет и акне.

Психотерапевтичният елемент на тази терапия не е за подценяване. Много вероятно е също в малки дози собствената урина да действа като автоваксина. Истината е обаче, че няма точно научно обяснение за нейния активен принцип.

Уринотерапията се свързва по странен начин с мечтата за безсмъртие и вечна младост. На нея се градят и някои екзотични духовни търсения. Вярно е, че сред последователите на йога има такива, които консумират собствената си урина, но не с терапевтична цел, а за по-лесно „откъсване от себе си".

Но и без да отиваме чак в Индия, многобройни „бабешки" рецепти, запазени в нашите семейства, се базират на употребата на урина - собствена на собствените деца и особено тази на бременните жени, смятана за изключително ценна.

Ако методът ви се струва подходящ за някой ваш проблем, не започвайте сами да го прилагате - първо поговорете с лекар. Има много случаи, в които са-молечението с урина може да доведе до хиперуремия (прекомерно високо ниво на уреята в кръвта), както и до риск от зараза.