Те придават на сливите цветовата им окраска и ги предпазват от насекоми и болести. Антиоксидантите са оръжие срещу свободните радикали и преждевременното остаряване на човешкия организъм, те предпазват от някои форми на рак, от възпалителни и сърдечносъдови заболявания. Учени от Бостън са създали система за оценяване на антиоксидантната активност в мерни единици. Според тях са ни необходими от 3000 до 5000 такива единици на ден. Сливата съдържа 949 за 100 г, която я нарежда сред най-полезните плодове като боровинката, ябълката, кивито и цитрусите. Сушените сливи са още по-богати на антиоксиданти - само с десетина се задоволяват половината от дневните потребности от бетакаротин, който има изключително значение за укрепване на имунната система. Той предпазва мозъчните клетки от пораженията на възрастта и кожата от вредните външни влияния.