Главоболие, лошо храносмилане, болезнена менструация... Не оставяйте тези неразположения да отровят живота ви. Пробвайте лесната техника шиацу - само с няколко специфични манипулации тя може да облекчи болките.

Какво е шиацу?


От хилядолетия тази японска медицина третира определени точки на тялото, но не с игли, а с пръсти. По човешкото тяло преминават 12 основни линии, по които протича жизнената енергия. Когато нищо не пречи на нейната циркулация, човек се чувства добре, но щом се появи препятствие по пътя й, възникват здравословни проблеми главно под формата на болки на различни места, запек и др. Масажират се точките, при които се срещат кръвоносните и лимфните съдове с ендокринните жлези. Всяка от тях съответства на някой орган. Обработването им стимулира енергията на съответния орган или отнема част от нея, за да възстанови нарушената хармония. Така шиацу сваля напрежението и облекчава болката.

Техниката се състои в натиск по точките, който може да бъде лек или силен, концентриран или с по-широк обхват, повтарящ се или единичен - всичко зависи от конкретното място и от състоянието на човека. В Япония се практикуват по-агресивни движения, докато в Европа се предпочитат нежните манипулации, които доставят облекчение и спокойствие.

Изберете най-спокойното кътче на вашия дом. Облечете свободни, меки дрехи. Всяка точка трябва да бъде третирана в продължение на 30-60 секунди. Ако не чувствате никакво облекчение, повторете манипулациите половин час по-късно. При хронични болки предвидете два сеанса дневно. Най-подходящият момент е сутринта, след събуждане, при отворен прозорец. По този начин можете да се възползвате пълноценно от сутрешната светлина и освежаващия въздух.