В много цивилизации луната символизира женствеността. Нейният цикъл от 29,5 дни съвпада с менструалния при жената. Често поверията я свързват с плодовитостта и ражданията. Много акушерки твърдят, че при пълнолуние често се случва изтичане на околоплод-ните води, с което започва раждането на бебето. Направените от немски учени изследвания обаче показват, че няма никаква подобна зависимост от лунния цикъл. Те базират извода си на 6-годишни статистики, обхващащи 6725 раждания.

Привържениците на лунното влияние не се предават. Те смятат, че след като луната е способна да „премести" океанските води и да предизвика приливи и отливи, още по-лесно може да го направи с няколкото литра околоплодни води. Скептиците пък не допускат небесното тяло да притежава такава сила, че да доведе до раждане.

Дали пък не става дума за влиянието на мислите ни върху нашето тяло? Една жена, която очаква всеки момент бебето й да се появи на бял свят и вярва във влиянието на луната, може несъзнателно да „нареди" на мозъка си производството на хормоните, необходими за започване на раждането.

Що се отнася до по-лесното за чеване след пълнолуние, то би могло да се обясни с връзката между мен струалния цикъл и светлината: възможно е най-тъмният период, който настъпва след пълната луна, да благоприятства овулацията.