Вината на алкохола за появата на рак на устата, фаринкса, ларинкса, хранопровода, черния дроб и донякъде на млечната жлеза е доказана. Той е причина за 7% от случаите на смъртен изход при онкологични заболявания. Комбинирането му с тютюнопушене увеличава значително фаталните последици. По въпроса за допустимото количество алкохолни напитки специалистите не са единодушни. Наскоро Международната здравна асоциация излезе с мнението, че рискът от ракови заболявания нараства дори при една чаша приет алкохол всеки ден, независимо от това дали става дума за бяло вино, бира или уиски. Специално за виното нещата остават неясни - от една страна, в малки количества то е полезно за артериите, от друга - може да бъде фактор за появата на рак. Къде е истината? Абсолютното лишаване от алкохол изглежда прекалено. Малко червено вино (не повече от 1 чаша) не може да предизвика такива поражения в организма. Но внимавайте, ако първата чаша води след себе си следващите и особено, ако пушите.