Никой не е перфектен
Ние редовно си представяме реакциите на околните на това, което казваме, както и на външния ни вид. Но ако се вслушваме по-внимателно в разговорите наоколо и отворим очи за детайлите, лесно ще забележим, че никой не е напълно сигурен в себе си, а и никой не е перфектен. Научете се да виждате недостатъците на другите. Изберете си човек, на когото завиждате за външността и кариерата. Задайте му въпроси за неговите провали в живота и наблюдавайте отблизо физическите му несъвършенства. Със сигурност това ще ви успокои и откаже от завистта и подражанието.

Създавайте си предизвикателства
Нашите комплекси ни карат да се оттегляме от териториите, където не се чувстваме сигурни. Вие не се намирате кой знае колко красива, затова пък залагате на чувството си за хумор. Смятате се за недостатъчно ерудирана, но се стремите да бъдете симпатична и мила с хората. Това са различни средства да се притъпи страданието, което може да предизвика лошото ни самочувствие, но освен това са и начин да го поддържаме винаги в нас. Осмелете се да направите нещо необичайно. Преди да се хвърлите в това приключение, си представете какъв ефект предизвиквате, как успявате да привлечете вниманието. Това ще улесни пристъпването към действие. Ако сте по-пухкава, вместо да се прикривате в широки, безформени дрехи, подчертайте формите си, танцувайте, веселете се. Изберете си за модел красива, закръглена жена - подражавайте й! Посрещнете страховете си, като правите обратното на това, което винаги сте правили. Дайте живот на фантазиите си.

Оставете се на любовта
Тя е най-доброто лекарство срещу комплексите. Когато сме обхванати от силни чувства, мислим по-малко за тях. Влюбената жена се чувства силна, привлекателна и защитена. А външността й отразява вътрешната й сигурност. Оставете се на любовта да ви завладее, не й препречвайте пътя с вашето лошо самочувствие, дайте воля на тайните любовни желания, които носите в себе си. Позволете да ви обичат!