Земята се завърта около оста си за 24 часа. В същото време биологичните ни функции преминават от максимална активност към минимална активност. Всеки ден в един и същи час тялото ни се приготвя за задачите, които го очакват.

Пример: Надбъбречните жлези започват да произвеждат кортизол в 4 часа сутринта, за да достигнат своя максимум към 7 часа. Този хормон благоприятства производството на глюкоза, необходимо за правилното функциониране на мозъка, мускулите, сърцето и бъбреците. Още преди да отворим очи, организмът ни се подготвя да „атакува" деня... Познаването на биологичните ритми ще ни помогне да живеем по-целесъобразно. Така например трябва да знаем, че е за предпочитане да се изкушим да похапнем десерт или блокче шоколад в 10 часа сутринта, а не вечерта. Сутрин организмът ни по-лесно изгаря въглехидратите, които превръща в енергия. Докато след 17 часа той вече започва да ги складира. Заключението на диетолозите: за да отслабнете, придържайте се към следното правило: сериозна закуска, нормален обяд и лека вечеря. За да изгорим калориите, препоръчва се кратък джогинг или някаква гимнастика в края на следобеда, функциите, които участват във физическото усилие (мускулна сила, окисляване на тъканите), са в апогея си през втората половина на деня.

Ако желаем да акцентираме върху интелектуални занимания, ние сме програмирани да покажем най-доброто от себе си между 15 и 19 часа. Затова всички по-тежички дейности, важните решения и по-значими срещи насрочете за този период от време. Ако се налага да прибягвате до услугите на паметта, знайте следното. Ако се касае за нещо, което трябва да остане в съзнанието ви за кратко, имайте предвид, че краткотрайната памет е най-активна сутрин. Тогава без проблем ще наизустите списъка с покупките. Ако трябва обаче да запомните нещо по-сериозно и за по-дълго, посветете му следобеда си. Тогава дълготрайната памет е в апогея си. Ето защо е добре важните предмети в училище да се преподават точно в този момент.