Как възниква зависимостта:
Очите ни са изключително чувствителни. Особено към климатични инсталации и запушени помещения. При дълго взиране в компютъра или ако носим контактни лещи, те също се раздразвай и започваме да изпитваме чувство за сухота. Тъй като зачервените очи не са много секси, често жените посягат към капките „изкуствени сълзи" или към обикновените капки за очи, като ефектът е винаги един и същ - очите след кратко време изсъхват отново.

Какво се случва в организма:
Изкуствените сълзи" образуват тънък филм върху очите и така ги предпазват от изсушаване, те обаче не предизвикват зависимост. Докато другите капки за очи карат кръвоносните съдове в очите да се свиват. Затова при по-продължителна употреба повече от седмица настъпва контра реакция, както при капките за нос - след като веществото се разгради в очите и предизвика по-обилно кръвоснабдяване, те изсъхват още повече и имаме нужда да капем все по-често.

Как да го превъзмогнем:
Когато очите изсъхват, най-добре е да отидем на очен лекар да установи причината. Понякога и най-обикновени мерки помагат, за да се смекчат симптомите - да проветрим помещението, да мигаме по-често, да пием по 2 литра вода на ден. Ако причините са хормонални, например сме в климактериума, тогава капки тип „изкуствени сълзи" без консерванти могат да се употребяват и дългосрочно. Но лечебните капки за очи трябва да се капят не по-дълго от няколко дни само при силни зачервявания на очите, и то винаги по препоръка на лекар.