Всеки се плаши от „лошия" холестерол и иска да се спаси от него. За това най-лесно може да ни помогне пектинът. Научете повече за него.

Пектинът спада към т.нар. баластни вещества, той е една от полезните хранителни съставки, която подобрява функциите на дебелото черво, като дразни неговите нервни окончания. Ферментацията на пектина увеличава микробиалната клетъчна маса в несмляните фекални остатъци, провокира перисталтиката и води до дефекация. Затова приемането на пектин се използва като профилактика срещу рака на дебелото черво.

Установено е, че пектинът се свързва в червата с холестерола и го елиминира чрез фекалните маси, а това има голямо значение за профилактиката на атеросклерозата.
Пектинът действа и противовъзпалително. Той образува защитен слой по лигавицата на стомаха, затова взимането му е подходящо при хронични и обострени стомашно-чревни заболявания като колит, ентероколит, гастро-ентерити. Пектинът се свързва и с тежките метали - олово, молибден, стронций, и затова намира приложение за профилактика при отравяния с тежки метали. Вискозитетните му свойства са причина за забавяне на процесите на храносмилането и изпразването на стомаха. Това от своя страна води до увеличаване на чувството за ситост и намалява консумацията на храна. Пектинът не ограничава всмукването на минералите, съдържащи се в храната, и не води до нарушение на техния баланс в организма. Не пречи и за абсорбирането на витамините, постъпващи с храната.