Над 124 000 души в Европа са се разболели от рак през 2008 година заради наднормено тегло, а увеличаващият се брой на пълните хора заплашва да прибави още десетки хиляди в редиците им.

Изследване на раковите заболявания сред европейците показва, че най-голям процент нови случаи на заболяването заради наднормено тегло е регистриран при жените от страните в Централна Европа като Чехия, Латвия, Словения и България. Най-честите ракови заболявания, причинени от свръхкилограми, са ендометриалният рак, ракът на гърдата и колоректалният рак.

"Възможно е наднорменото тегло да се превърне в най-сериозната причина за рак при жените през следващото десетилетие", заявява ръководителят на изследването Андрю Ренехан от Кардифския университет във Великобритания на конгрес в Берлин. Ренехан използва данни от Световната здравна организация и от Международната агенция за изследване на рака, които неумолимо илюстрират сериозността на проблема: през 2002 г. са били регистрирани около 70 000 нови случаи на рак, причинени от наднормено тегло в 30 европейски страни, а данните от 2008 говорят за увеличение от близо 80%!