Ето u разписанието на най-разпространените лекарства:


При високо кръвно
Сутрин тези медикаменти са най-ефикасни. С изключение на случаите, когато хипертонията е вторична (резултат от бъбречно заболяване, бременност...). Тогава се препоръчва да се пият вечер.
При язва
По-добре успокояват болката и по-лесно се понасят, ако се пият вечер. Тогава стомахът отделя повече киселини, отговорни за храносмилателните смущения.

Противоалергичните
При алергична хрема трябва да се пият преди лягане, тъй като симптомите (кихане, запушване на носа) се проявяват сутрин. Приемането им преди сън ще ви спести проблемите в ранни зори.

Антиастматичните
За бронхоразширяващите идеалният момент за приемане е вечер. За сметка на това тези, които съдържат кортизол, са по-ефикасни сутрин и на обяд.

Противовъзпалителните
Ако се пият в края на деня, те облекчават болките при артроза. При артрит обаче трябва да се взимат сутрин.

Аспиринът
Ако се приема сутрин, ще има по-дълга продължителност на действие. Но ако стомахът ви е чувствителен, знайте, че изпит в началото на деня, аспиринът предизвиква повече гастритни смущения. Ако страдате от такива проблеми, по-добре го взимайте към 20 часа. Когато е в малки дози, с цел да намалите вероятността от инфаркт, трябва да се поема вечер късно. Така той ще въздейства с пълна сила сутрин, когато вероятността да се формират кръвни съсиреци нараства.